Wat is een lipdub?

Wat doe je precies?
Een lipdub wordt gemaakt door personen of een groep mensen te filmen die een liedje aan het meezingen of playbacken zijn. De audio wordt achteraf tijdens de post-productie vervangen door die van het originele nummer. Er wordt een draagbare muziekbox gebruikt, zodat je altijd de muziek hoort. De meest populaire lipdubs worden zo gefilmd dat ze uit een lang en continu shot bestaan, waarin de camera reist door verschillende kamers en situaties in bijvoorbeeld een kantoorgebouw, school of universiteit. Uiteraard kunnen wij daar altijd van afwijken.

Tijdsduur
Een lipdub duurt meestal tussen de drie en vijf minuten en er werken tussen de 10 en soms wel 700 mensen aan mee. Ze zijn erg populair geworden met de komst van sites als YouTube. De lipdubs worden erg vaak bekeken, ook doordat de mensen die meespelen naar de filmpjes linken op Twitter of Facebook. Populaire lipdubliedjes zijn liedjes met een vrolijke melodie. Bekijk zeker eens onze liedsuggesties.

Waarom een lipdub
De achterliggende gedachte van een lipdub is vaak die om de school of het bedrijf te promoten. Ze kunnen immers door een lipdub laten zien welke faciliteiten ze te bieden hebben, en wat ze laten zien hebben ze zelf in de hand. Ook wordt een lipdub gemaakt onder het mom van een schoolproject of een teambuilding. Nog een reden om een lipdub te maken is de gezelligheid die de opnames bieden. Er ontstaat een band tussen de acteurs en dat komt de algemene sfeer die op de school of op de werkvloer hangt ten goede, en zorgt ervoor dat studenten of collega’s dichter tot elkaar komen.

Wat is een lipdub?
Schuiven naar boven