Hoe organiseer je een lipdub?

Het is erg belangrijk om een enthousiaste groep mensen te hebben voor je lipdub. Iedereen moet zich bewust zijn van zijn aandeel in het geheel. Dat maakt een lipdub ook een ideale start of afsluiting van een groepsproces. Iedereen kan zijn eigen ideeën meebrengen in de lipdub. Een gitaarsolo, een ritje op een bureaustoel of een sportonderdeel: alles kan in een lipdub. Maak de mensen zelf verantwoordelijk voor hun onderdeel. Denk hierbij niet alleen aan bewegingen, maar ook aan kleding en attributen.

De crew
Naast alle personen die in beeld komen, heb je ook twee mensen nodig om de camera en het geluid te regelen. Degene die de camera bedient moet een goed gevoel voor timing hebben. Het is namelijk best lastig om een vaste route af te leggen in een bepaalde tijd. Iets te snel of te langzaam kan de lipdub uit balans brengen. Degene die meeloopt met het geluid moet enkele keren geoefend hebben met de filmer. De geluidsman mag namelijk niet in beeld komen en moet constant schuin achter de cameraman blijven.

De route
Naast enthousiaste mensen kan een geschikte omgeving een lipdub maken of breken. Er moet voldoende ruimte zijn om een route af te leggen. Een schoolgebouw leent zich hier goed voor. De gangen geven een duidelijke route aan en de lokalen of andere ruimtes kunnen worden gebruikt ter afwisseling van het geheel. Door deuren gaan, trappen op en af lopen en de afwisseling tussen binnen en buiten maken een lipdub aantrekkelijker.

Camera
Daarnaast heb je natuurlijk een goede camera nodig. Deze moet gemakkelijk te dragen zijn en goed om kunnen gaan met verschillen tussen licht en donker omdat iedere ruimte een andere lichtinval heeft. Hoe professioneler de camera, hoe mooier de beeldkwaliteit. Maar wanneer je enkel voor je plezier een lipdub maakt, voldoet zelfs een ingebouwde camera op je telefoon. Bedenk je dat de kwaliteit van het filmpje achteruit gaat wanneer deze bijvoorbeeld op Youtube wordt geplaatst. Zorg dat je wat beeldscherpte ‘over’ hebt.

Kleding en attributen
De kleding en attributen zijn onderdelen waarvoor iedere deelnemer aan de lipdub zelf kan zorgen. Verdeel de taken en laat iedereen iets bijpassend meenemen.

Hoe organiseer je een lipdub?
Schuiven naar boven