Ontstaan van de lipdub
Lipdubben brak voor het eerst door toen britse militairen gelegerd in Irak het nummer ‘Is This The Way to Amarillo?’ van Neil Sedaka playbackten. Hun video werd een wereldwijde hit dankzij het internet. Jakob Lodwick, de oprichter van Vimeo, bedacht de term “lip dubbing” op 14 december 2006. Dit was voor de video getiteld Lip Dubbing: Endless Dream. In de beschrijving van de video schreef hij, “Ik liep rond met een liedje dat door mijn koptelefoon klonk, en filmde mezelf terwijl ik mee aan het zingen was. (…) Is er een naam voor dit? Zo niet, dan stel ik ‘lip dubben’ voor. ” Lodwick regisseerde ook de ‘office lip dub’ in april 2007.
Universiteit
Zes studenten van de faculteit “digitale media” van de hogeschool Furtwangen, een universiteit in Duitsland waren de eersten die een “universiteits lipdub” maakten in 2008. Bijzonder was dat hun lipdub bestond uit één enkele opname (shot), met andere woorden er is geen beeldmontage toegepast. Zij daagden andere universiteiten en hogescholen wereldwijd uit om hun lipdub, waaraan meer dan zestig personen deelnamen, te overtreffen.
TV
In de zomer van 2011 zond de NCRV een serie met de titel Lipdub uit. In elke aflevering werd er een lipdub gemaakt voor een persoon die dat om een bepaalde reden verdiend had. In enkele gevallen ging het om een ziekte of auto-ongeluk, maar er stond ook een stel centraal dat ging emigreren. In de zomer van 2012 (augustus) werd het programma opnieuw uitgezonden met een serie nieuwe uitzendingen.
Wereldrecords
Ook worden er wereldrecords georganiseerd om de langste lipdub te maken met de meeste mensen. Dit record is verbeterd op 29 september 2012 in het centrum van Schiedam, tijdens de Brandersfeesten. Volgens een notaris is hiermee een recordaantal bereikt van 7.300 personen. Het vorige record qua aantal mensen stond op naam van de Catalaanse stad Vic, waar met 5711 mensen het lied La Flama van de Valenciaanse groep Obrint Pas werd uitgevoerd. Het record van de langste officieel genoteerde lipdub, 9 minuten en 49 seconden stond op naam van de Amerikaanse stad Grand Rapids in Michigan.